Pictura in ulei. Tehnici, materiale pictura in ulei, cursuri si exemple.
Respect pentru artă

Suporturi rigide

Publicat de artex la 17 - Februarie - 2009

Suporturile rigide

Piatra

Marmura

Marmura placata a slujit ca suport aproape pana in zilele noastre. A fost des folosita in pictura rusa a secolului XVIII si XIX si in arta chineza.

Ardezia

Ardezia i-a slujit lui Rubens la realizarea a 3 compozitii importante.

Piatra

Este probabil suportul ideal al picturii, este cel mai vechi cunoscut, iar durabilitatea, rigiditatea si rugozitatea pietrei, la care se mai adauga si emanatia de saruri, au asigurat conservarea picturilor rupestre vreme de multe milenii.

Piatra este mai putin potrivita pentru o pictura, de altfel, nici caldura expresiei, caracteristica picturii in ulei, nu se potriveste cu piatra. Antichitatea a inceput sa o foloseasca, iar epocile urmatoare au continuat sa picteze pe placi de marmora, porfir si ardezie.

Tencuiala

Tencuiala aplicata pe ziduri de piatra sau de caramida este unul dintre cele mai vechi si mai utilizate suporturi pentru tehnici ca:

Cerinta fireasca a peretelui este “sa respire”.

Metalul

Aur

Aurul este un metal nobil, deosebit de maleabil si ductil, moale, dar de o mare durabilitate. Aurul a fost folosit inca din antichitate. Foita de aur este folosita astazi mai mult pentru restaurari, incadrari si foarte putin pentru pictura.

Fier

Fierul este un suport care se supune descompunerii prin oxidare si din aceasta cauza nu prea a fost folosit ca suport pentru pictura.

Sticla

Istoria picturii pe sticla (aurita) incepe in secolul al V-lea e.n. (medalioanele). In Evul Mediu, sticla a fost folosita ca suport pentru pictura in ulei. Iar in secolul XX inca se mai picteaza pe sticla (v. icoane pe sticla).

Lemnul

Lemnul este cel mai vechi suport utilizat in pictura portabila (de sevalet). Este un suport excelent, cu mici carente: se umfla la umezeala si se contracta la uscaciune (antrenand pictura si cracland-0), este atacat si de viermii xilofagi si de mucegaiuri.

Mai multe informatii despre acest suport puteti afla din articolul de pe materiale-pictura.artspace.ro, “Lemn”.

Lasă un comentariu